Fortæller smerten dig noget?
Måske du har prøvet at få ondt ret pludseligt efter at have lavet, hvad der forekommer at være en helt undselig og almindelig bevægelse, du har gjort masser af gange før.
Kroppen gør i alle situationer, også dem, hvor vi har ondt, det den kan, for at vi kan blive ved med at gøre vores ting og bevæge os omkring. Kroppen kompenserer, og det medfører nogle gange asymmetrier, uden at vi opdager det. Da noget af det mest elegante ved kroppen er, at tilpasningerne overvejende foregår ubevidst.
Det kan opleves sådan, at der ikke har været nogle forvarsler til en intens akut smerte, fordi de forskellige tilpasninger og kompensationer har været små og gradvise. En funktion forsvinder ikke nødvendigvis og sjældent fuldstændig på én dag. Den undertrykkes gradvist, og det kan derfor gå mere uset hen.
For at få øje på det, kan det være en hjælp at have en fornemmelse af, hvad man plejer at kunne. Men selv her kan det være svært at gennemskue. For måske er kroppen begyndt at gå på kompromis med kvaliteten af en bevægelse for at kunne levere det samme som før.
Med den bedste kvalitet af en bevægelse, mener jeg, den situation, hvor kroppen bruger mindst mulig energi på den pågældende bevægelse. At de enkelte muskler laver det arbejde, de er bedst til.
Jeg vil komme med et eksempel:
Musklen iliopsoas løber ned gennem bækkenet og spænder fra lænderygsøjlen til indersiden af lårbenet Musklen løber derfor hen over hofteleddet og bruges til at løfte benet under gang. Musklen bliver hos nogle mennesker så central i stabilisering af lænden, at kroppen bliver nødt til at rekruttere mere muskelkraft for at løfte benet. Til dette kan musklen sartorius bruges, der også spænder over hofteleddet og hæfter på indersiden af knæet. Sartorius er spinkel i sammenligning med iliopsoas og er ikke rigtig opgaven voksen på den lange bane. Udtrætning af sartorius kan skabe smerte ved knæet, der hvor musklen hæfter. På den måde kan der opstå en knæsmerte grundet et uhensigtsmæssigt muskelarbejde for at stabilisere lænden.
Måske har du opfanget et terapeutisk fokus, når du har været til behandling hos mig.
Noget der kommer til udtryk i min nysgerrighed på de informationer, smerte og ubehag giver om, hvordan kroppen har det og hvilke forhold, der stresser den.
Det er mit ønske at kunne dvæle et lille øjeblik der, inden det presserende behov for at ubehaget skal gå hurtigt væk melder sig.
Jeg mener, der kan være et potentiale i det smertelige og ubehagelige. Måske endda til at komme et bedre sted hen, end hvor du var før, du fik dine symptomer.
Kompensationerne kan være nødvendige her og nu, men bliver oftest begrænsende på længere sigt.
Kroppen er intelligent og sammenspillende, og de fleste tilstande, der ikke er patologiske, kan afhjælpes, når vi har forstået, hvad det er, kroppen gør for at løfte en opgave. Som i eksemplet ovenfor, hvor andre muskler begynder at levere kraft, for at benet kan føres frem.
Der er noget, der ændrer sig, når det at få ondt, gør os nysgerrige på, hvad der foregår.
Der er noget at lære, og når der er brug for det, kan du få assistance hos en, der har aflæst bevægelsesvaner og smertepræsentationer mange gange før, til at forstå det du oplever og afhjælpe de begrænsninger, det afføder.